Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Misdaadserie The Wire studiemateriaal op de UvA

6 maart 2014, 14.31 uur · Aangepast 6 maart 2014, 23.31 uur

De UvA zet de deuren van een collegezaal op het Roeterseiland zaterdag 5 april wagenwijd open voor een bijzondere lesdag.

Iedereen is welkom, maar enige voorkennis wordt wel aanbevolen. Het voorgeschreven studiemateriaal: de eerste drie seizoenen van de populaire tv-serie The Wire, over de drugsscene in het Amerikaanse Baltimore.

Tijdens de open collegedag ontrafelen vijf wetenschappers de ontwikkelingen in de serie vanuit hun eigen vakgebied. Zo wordt de reeks bekeken vanuit politicologische en filosofische hoek, maar zoomen deskundigen ook in op bijvoorbeeld de vertelstructuur van de serie.

Volgens UvA-docent en organisator Rob van Es is The Wire een ideale case voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek. 'De serie geeft ons de kans om meervoudig te kijken naar en begrip te krijgen van de samenhang tussen politiek, economie, huisvesting, onderwijs, armoede en klassenstrijd in een grote stad.'

Eerder werd bij de afdeling politicologie al een collegereeks aan de Amerikaanse serie gewijd. Omdat ook veel mensen van buiten de faculteit interesse toonden, besloot de universiteit een open collegedag over het onderwerp te organiseren.

Eerder zei Martien Kuitenbrouwer, stadsdeelvoorzitter West, tegen NRC Next dat ze haar ambtenaren verplicht naar de serie liet kijken. 'Niet dat het hier zo erg is als in Baltimore, maar het geeft inzicht in de straatcultuur die we ook in West kennen'.