Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook stemmen over Transformatorhuisje Elandsgracht

6 maart 2014, 16.10 uur · Aangepast 8 maart 2014, 16.15 uur

Bewoners van het Centrum hebben afgelopen week niet één, maar twee stemkaarten in de bus gekregen. Op 19 maart mogen zij ook stemmen over de herinrichting van de Elandsgracht.

De inzet van dat referendum is een aantal parkeerplaatsen in de straat, maar met name het beschilderde transformatorhuisje op de kop van de Elandsgracht. In september vorig jaar werd duidelijk dat de volksraadpleging er zou komen, nadat initiatiefnemer van Referendum Elandsgracht, Mainse Rijpkema, de benodigde 4000 handtekeningen verzameld had.

Bewoners van het Centrum kunnen kiezen uit twee scenario's: het oorspronkelijke voorstel van de gemeente, waarbij de parkeerplaatsen en het transformatorhuisje verdwijnen en er een groene middenberm wordt aangelegd én de optie die het burgerinitiatief voorstaat, waarin zoveel mogelijk bij het oude blijft.

Met nog twee weken tot de verkiezingen blijkt het referendum nog niet echt te leven bij inwoners van het Centrum. Veel bewoners weten nog niet dat het onderwerp speelt, of maakt het niet zoveel uit wat er met de straat gaat gebeuren. Komende week ontvangen de bewoners daarom een speciale referendumkrant in de brievenbus.

Overigens verbaasde stadsdeel Centrum vriend en vijand door donderdag grote schermen te plaatsen, waarop geadverteerd wordt voor het herinrichtingsscenario dat het stadsdeel voorstaat. Bewoners van de Elandsgracht kregen eerder te horen dat ze geen borden mochten plaatsen.