Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote webcam-misbruikzaak voor de rechter

20 maart 2014, 08.20 uur · Aangepast 20 maart 2014, 13.29 uur

In de strafzaak tegen tegen de 40-jarige Michel S. vindt donderdag bij de rechtbank een tussentijdse zitting plaats. Justitie verdenkt S. van seksueel misbruik via de webcam van honderden jongeren, vooral jongens.

In januari maakte het Openbaar Ministerie (OM) gewag van circa 400 kinderen, tussen de 12 en 14 jaar oud. Daarvan waren er toen 56 geïdentificeerd. Voorafgaand aan de zitting van donderdag wilde het OM geen mededelingen doen over de huidige stand van zaken.

Amsterdammer S. zou zijn slachtoffers in chatrooms hebben gezocht, waarbij hij zich van verschillende aliassen bediende. Hij zou zich vaak als meisje hebben voorgedaan. Tot fysieke contacten is het voor zover bekend niet gekomen. Daarin verschilt de zaak van S. met die van Frank R. uit Cuijk, die eveneens draait om grootschalig misbruik via de webcam. R. zocht een aantal slachtoffers op om hen te misbruiken. Wel zou S. slachtoffers onder druk hebben gezet door te dreigen beelden te verspreiden.

Het onderzoek naar de praktijken van Michel S. strekt zich uit tot in België, Spanje en de Verenigde Staten. S. zit sinds vorig jaar zomer vast. Zijn advocaat liet eerder weten dat ze hoopte dat de zaak uit de media gehouden kon worden.