Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maatregelen kinderdagverblijf na 'onacceptabele' buitensluiting

4 april 2014, 19.54 uur · Aangepast 7 april 2014, 14.27 uur

Kinderdagverblijf Flamingo in Noord neemt tal van maatregelen na ophef over een filmpje van een omwonende op Facebook.

Daarop is te zien dat huilende peuters minutenlang in de achtertuin van de crèche zijn buitengesloten. De directie van het kinderdagverbijf spreekt in een nieuwe schriftelijke verklaring van een ernstige en onacceptabele zaak.

De GGD heeft de zaak in onderzoek. De directie zegt volledig mee te werken aan dit onderzoek, dat vermoedelijk een tot twee weken zal duren. Hangende het GGD-onderzoek zijn twee medewerkers van Flamingo op non-actief gesteld.

Ouders
Het kinderdagverblijf heeft vrijdag met de ouders van de twee betrokken kinderen contact opgenomen en excuses aangeboden. Alle andere ouders worden in een bijeenkomst geïnformeerd en ontvangen vrijdag een brief.

Flamingo stelt in de verklaring op de website het hele weekend telefonisch bereikbaar te zijn voor ouders die vragen hebben of zich zorgen maken. De directie herhaalt zeer geschokt te zijn over de video. 'Het incident is in meerdere opzichten onacceptabel. Ten eerste omdat de kinderen duidelijk emotioneel zijn. Ten tweede omdat de kinderen zonder begeleiding buiten zijn. Dit staat ver af van waar Flamingo voor staat; de opvang van kinderen in een veilige en beschermde omgeving.'

Protocol niet nageleefd
Eerder erkende de directie al dat het buitenspeelprotocol niet was nageleefd. In de nieuwe verklaring staat dat de protocollen maandelijks worden doorgenomen en medewerkers minimaal twee keer per jaar worden getraind. Het filmpje van de omwonende is voor Flamingo aanleiding om op korte termijn bijeenkomsten te organiseren om alle medewerkers nogmaals te wijzen op de protocollen en op de noodzaak ze goed na te leven.

Afhankelijk van de uitkomsten van het GGD-onderzoek neemt de directie mogelijk nog meer maatregelen.

Flamingo is een kinderdagverblijf in Noord dat sinds 2012 bestaat en aan circa 20 kinderen dagelijkse kinderopvang en buitenschoolse opvang biedt.