Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer Ab is helemaal klaar met 'fietsenrazzia's'

16 april 2014, 20.22 uur · Aangepast 18 april 2014, 20.30 uur

Amsterdammer Ab Gietelink is helemaal klaar met het op grote schaal wegknippen van fietsen door de gemeente. Hij is een actie begonnen.

Het comité Stop Fietsenrazzia's werd door Ab opgericht om de gemeente op te roepen te stoppen met het wegknippen van fietsen. Het aantal tweewielers dat jaarlijks naar het fietsdepot in het Westelijk Havengebied verdwijnt groeit namelijk gestaag. Vorig jaar stopte de teller op 74.000 exemplaren, maar nu is het volgens Ab wel een keer mooi geweest. 

'Het is een onacceptabele, repressieve praktijk. Handen af van onze fiets!' Stelt Ab. 'Het is ooit begonnen met het weghalen van wrakken, maar inmiddels worden er in het centrum alleen al vijftigduizend fietsen weggeknipt. Het is een soort bedrijf geworden', meent hij.

Meer plekken
Maar of de actie van Ab zin heeft valt nog te bezien. 'We hebben al flink wat extra stallingsplekken gemaakt de afgelopen jaren', stelt Boudewijn Oranje namens stadsdeel Centrum. 'Maar het aantal fietsers neemt gestaag toe. Aan de andere kant lijkt ook niet iedereen zijn fiets even hard te koesteren. Je moet gewoon niet denken dat je honderd meter naast de ingang van het station je fiets nog kwijt kunt'.