Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Geen huldiging bij ongeregeldheden op het Leidseplein'

25 april 2014, 21.09 uur · Aangepast 27 april 2014, 21.17 uur

De spelers van Ajax worden alleen gehuldigd op het Arenapark als het 's middags rustig blijft in de binnenstad. Bij eventuele rellen op het Leidseplein gaat de huldiging niet door, zei burgemeester Van der Laan vrijdagavond op AT5.

Ajax kan zondag landskampioen worden als het tenminste één punt haalt tegen Heracles in Almelo. Het team zal dan normaal gesproken vanaf 20:00 uur 's avonds worden gehuldigd op een groot podium naast de Arena. Maar dan moet het wel rustig blijven in de binnenstad. Van der Laan in het AT5-programma De Burgemeester: 'Als het overdag echt uit de hand loopt dan is het mogelijk dat de huldiging alsnog wordt geschrapt.'

De burgemeester benadrukte dat hij ervan uit gaat dat dit niet nodig zal zijn: 'Ik ben optimistisch, ik denk dat het heel goed gaat want iedereen is geschrokken afgelopen zondag, dus laat ik daar niet teveel op vooruitlopen. Maar u begrijpt wat ik bedoel, loopt het weer uit de hand dan is huldigen niet vanzelfsprekend.'

Op het Leidseplein en Rembrandtplein zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht omdat een grote groep supporters niet aanwezig mag zijn in Almelo en dus waarschijnlijk in de binnenstad de wedstrijd gaat volgen. Zo mag er geen vuurwerk worden afgestoken en moeten ook blikjes en flesjes bier thuisblijven. 

Mocht Ajax dit weekend overigens onverhoopt toch geen kampioen worden dan zal er helemaal geen huldiging komen. Ajax speelt namelijk volgende week zaterdagavond tegen NEC en een huldiging op die avond vindt Van der Laan te laat. De zondag erna, op 4 mei, vindt hij een huldiging niet gepast vanwege de dodenherdenking.