Start van hoofdcontent

Stad

nl

CS niet meteen op slot bij verdwijnen papieren treinkaartje

21 mei 2014, 17.22 uur · Aangepast 22 mei 2014, 13.26 uur · Foto: Jos van Zetten

De toegangspoortjes op station Amsterdam Centraal blijven voorlopig nog gewoon open staan. Ook al stoppen alle spoorvervoerders vanaf juli met het verstrekken van de oude papieren treinkaartjes.

En daarmee is het vanaf juli alleen nog maar mogelijk om met een (eenmalig te gebruiken) ov-chipkaart te reizen. Maar dat betekent dus niet dat alle stations in Nederland die momenteel poortjes hebben staan in een keer op slot gaan. 

'De poortjes op Amsterdam Centraal gaat sowieso dit jaar nog niet dicht', stelt een woordvoerder van de NS. 'Amsterdam CS is, vanwege de belangrijke verbinding tussen centrum en Noord, sowieso een station waarop maatwerk van toepassing is'. 

Maar op termijn moeten Amsterdammers er toch écht aan geloven en zullen ze uit moeten wijken naar de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel als ze niet over een geldig vervoersbewijs beschikken. Hoe lang het exact duurt voor de poortjes sluiten is nog niet bekend, 'maar ze gaan zeker niet op stel en sprong dicht'

Toeristen
Ook voor de grote stroom toeristen die dagelijks over CS reist geldt dat er alleen nog met (tijdelijke) ov-chipkaarten gereisd kan worden. 'Maar deze zijn gewoon bij de automaten te koop. Bovendien is Nederland echt niet het enige land dat met een dergelijk systeem werkt, dus hier verwachten we geen problemen', stelt de NS. Internationale treinreizigers kunnen gebruikmaken van een speciale barcode op hun ticket.