Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nico Meijering haalt uit naar justitie

23 mei 2014, 18.14 uur · Aangepast 25 mei 2014, 18.21 uur

Advocaat Nico Meijering haalde vanmiddag uit naar justitie.

De advocaat van de vermoorde Gwenette Martha zei dat iedereen kon zien aankomen dat Martha vroeg of laat vermoord zou worden. Hij hoopt dat de moord een ‘wake up call’ voor justitie is.

Dodenlijst
In de zomer van 2012 kwam Martha vrij nadat hij veroordeeld was in een drugszaak. Gestelde voorwaarden waren echter dat hij Nederland niet zou verlaten, op een vast adres zou verblijven en zich elke week moest melden op het politiebureau.

Ook nadat de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) hem waarschuwden dat hij op een dodenlijst stond, veranderde deze voorwaarden niet. Volgens de advocaat was het zo simpel voor kwaadwillenden om Martha te pakken. Zelfs nadat er eind vorig jaar een mislukte aanslag op Martha gepleegd werd, bleven de voorwaarden staan.

Kogelwerend vest
Wel kon Martha bescherming krijgen van justitie als hij openheid over de achtergronden van zijn bedreigingen zou geven. ‘Die kende mijn cliënt niet. Hij kon hooguit speculeren. Dat was geen optie voor mijn cliënt’, zegt Meijering. Ook het hof wees het verzoek tot bescherming af.

Sinds zijn vrijlating in de zomer van 2012 werd Martha een paar keer opgepakt met een kogelwerend vest aan. Toen hij deze week vrij kwam, besloot hij zo’n vest daarom niet meer te dragen. Gisteravond, toen hij werd doodgeschoten, droeg hij dan ook geen vest.

Staatsliedenbuurt
‘Het beleid lijkt te falen’, zei Meijering. Bijvoorbeeld het waarschuwen door de CIE voor dodenlijsten. ‘Deze lijsten leiden volgens ons tot meer onrust en geweld daar waar gewaarschuwden het gevaar voor willen zijn.’ Verder greep het OM niet in bij onwaarheden in de media, aldus de advocaat. Zo zou Martha volgens zijn advocaat geen link hebben gehad met de Staatsliedenbuurt.

‘Gwenette Martha was een roepende in de woestijn. Terwijl de vraag niet was of hij vermoord zou worden, maar wanneer hij vermoord zou worden’, aldus Meijering.