Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Gwenette Martha: 'Burgemeester, pak alsjeblieft je biezen'

25 mei 2014, 18.56 uur · Aangepast 28 mei 2014, 22.54 uur

Nico Meijering, de advocaat van de donderdag geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha, wil dat burgemeester Eberhard van der Laan opstapt.

'Hij heeft zich niet erg als een burgemeester gedragen. In de eerste plaats heeft hij zich als een populist uitgelaten door te zeggen dat meneer Martha bescherming zou hebben gevraagd zodat hij liquiderend onder de bescherming van justitie door Amsterdam zou kunnen gaan. Dat is een burgemeester natuurlijk onwaardig', zegt Meijering tegen AT5.

De advocaat reageert op uitspraken die Van der Laan vrijdag deed in De Burgemeester. Die verdedigde waarom Martha geen politiebescherming kreeg. 'Je krijgt alleen bescherming als je dan ook bepaalde dingen vertelt. Het zou anders een mooie boel wezen als mensen onder dekking van politiebescherming door zouden kunnen gaan met bijvoorbeeld zelf te liquideren. Nou zeg ik niet dat hij dat deed. Maar wel dat hij daarvan verdacht werd', zei Van der Laan.

Vogelvrij
'Het grote probleem met deze burgemeester is dat hij eigenlijk laat zien wat het probleem is. En het probleem is, dat als iemand verdacht wordt van strafbare feiten te hebben gepleegd, dat hij dan in essentie vogelvrij is. Niet alleen voor media, maar kennelijk dus ook al voor deze burgemeester', zegt Meijering.

Ook zei Van der Laan dat hij zich vooral zorgen maakt om onschuldige omstanders wanneer het om de liquidatie van Martha gaat. Volgens Meijering degradeert hij daarmee Martha tot een tweederangs burger.

Opstappen
'Waar het om gaat is dat hij een positie heeft, een verantwoordelijkheid heeft. En als hij mijn cliënt Martha ook nog eens naar de nabestaanden toe neerzet als een tweederangs burger, waarvoor het minder erg is dat hij is vermoord, dan denk ik: burgemeester, pak alsjeblieft je biezen en kom niet meer terug', zegt de advocaat.

En daar wil Meijering best zelf een handje meehelpen: 'Nou, het zou mooi zijn als ik daar zelf voor kan zorgen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik ben er in ieder geval om de verbijstering van velen rondom zijn uitspraken, met name aan de zijde van de nabestaanden, om die te vertolken. En daar waar wij een mogelijkheid zien om hem verder tot verantwoording te roepen, zullen we die mogelijkheden zeer zeker gaan pakken. Maar we zijn ons nog aan het beraden.'