Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Dit zijn de maatregelen van het nieuwe stadsbestuur

12 juni 2014, 19.36 uur · Aangepast 14 juni 2014, 19.45 uur

In ruil voor het afschaffen van het huidige erfpachtsysteem, heeft de SP veel sociale thema's teruggekregen.

De meest radicale vernieuwing in het collegeakkoord is het eeuwig kunnen afbetalen van erfpacht. Daardoor loopt de gemeenschap op lange termijn veel inkomsten mis. Het is ook het grootste pijnpunt voor de SP. Ook komt er minder sociale woningbouw. Daar krijgt de SP op korte termijn wel het een en ander voor terug.

Zo schrapt de gemeente het systeem van openbare aanbesteding van zorgcontracten. Daarnaast gaat er ieder jaar 30 miljoen euro naar armoedebestrijding. Ook is er 62 miljoen vrijgemaakt voor een fonds voor zorg en werk.

Verder gaat 10 miljoen naar hulp in de huishouding en hoeven uitkeringsgerechtigden niet langer onbetaald werk te verrichten. Er komen voor werkelozen wel 'tijdelijke perspectiefbanen' tegen minimaal het minimumloon. Minima komen straks in aanmerking voor gratis verlenging van hun identiteitsbewijs.

Top 1000
Dat staat te lezen in het donderdagmiddag gepresenteerde coalitieakkoord. Andere maatregelen van het nieuwe college zijn onder andere: meer ruimte voor 24-uurs horeca, een onderzoek naar de uitbreiding van de metro richting Amstelveen en Schiphol en een verhoging van de parkeervergunningen van maximaal 25 procent. Het nieuwe stadsbestuur is niet van plan de aandelen in Schiphol te verkopen.

Andere plannen zijn het sterk terugdringen van preventief fouilleren, het uitbreiden van de Top 600 naar een Top 1000 en het afschaffen van de hondenbelasting. Ook de afvalstoffenheffing gaat met 15 miljoen omlaag. De gemeentelijke bezuinigingen op cultuur worden teruggedraaid.