Start van hoofdcontent

Stad

nl

LIVE: Geen bom gevonden in Bijenkorf

25 juni 2014, 19.46 uur · Aangepast 28 juni 2014, 16.35 uur

In verband met een bommelding in De Bijenkorf is de Dam uit voorzorg ontruimd, de politie sloeg groot alarm om 15.10 uur.

Dit liveblog is inmiddels gesloten.

UPDATE 19.48 uur
De politie heeft geen bom aangetroffen in de Bijenkorf en de parkeergarage. De bommelding was loos alarm. Hierbij sluiten we het liveblog.

UPDATE 18.58 uur
Het GVB weet nog niet wanneer het openbaar vervoer weer het normale traject zal rijden. 

UPDATE 18.35 uur
Het publiek mag inmiddels het gebied rondom de Dam weer betreden. Het gebied rondom de Dam is drie uur lang afgezet geweest.

UPDATE 18.26 uur
Bomverkenners van politie en defensie zijn op dit moment in de Bijenkorf bezig om het pand te verkennen. Zij verwachten nog zo'n twee a drie uur bezig te zijn in het pand. De politie spreekt van zeer serieuze dreiging. Inhoudelijk kan de politie niet aangeven wat de melding precies

UPDATE 18.22 uur
Het afgezette gebied wordt inmiddels weer kleiner gemaakt. Naar verwachting zal de afzetting in de loop van de avond worden opgeheven.

UPDATE 18.15 uur
Twee shoppende dames waren eerst verbaasd door het bericht wat in de Bijenkorf werd omgeroepen. 'Er klonk een scherp alarm, er werd omgeroepen dat er een technische storing was en dat iedereen het pand moest verlaten.'

UPDATE 18.10 uur
Veel omstanders beginnen inmiddels geirriteerd te raken over de afzetting. Het gerucht gaat dat de afzetting snel weer zal worden vrijgegeven.

UPDATE 18.08 uur
Volgens woordvoerder Michiel Jonker van de Noord-Zuidlijn hebben kinderen enige tijd vastgezeten in de Amsterdam Dungeon. De kinderen zijn inmiddels via een achteruitgang bevrijd.

UPDATE 18.00 uur
Brandweermannen en ambulance snellen zich richting De Bijenkorf. Waarom zij plotseling zijn gaan rennen is niet bekend.

UPDATE 17.55 uur
Bronnen melden aan Telegraaf-verslaggever Ruben Koops dat het om een zeer serieuze dreiging zou gaan. Agenten zouden ter plaatse te horen hebben gekregen dat zij nog zeker tot 20.00 uur of 21.00 uur op hun post moeten blijven.

politie krijgt orders dat iedereen nog zeker 2/3 uur op post moet blijven. #bommelding #Bijenkorf Bronnen stellen: zeer serieuze melding

— Ruben Koops (@rubenkoops) June 25, 2014

Omwonenden melden dat iedereen inclusief het personeel naar buiten is gestuurd, de ontruiming is rustig verlopen. Alle gebouwen rondom het plein zijn inmiddels leeg. De Dam en de Damstraat zijn door de politie compleet ontruimd en afgezet. Naastgelegen kroegen Majestic en Europub hebben ook hun klanten naar buiten moeten sturen.

Ruime afzetting
De afzetting aan de kant van het Rokin wordt steeds verder naar achteren uitgebreid. Dit is om nieuwsgierigen op afstand te houden, zo meldt de politie. 'De ruime afzetting is om logistieke redenen en geldt alleen voor de buitenruimte. Mensen hoeven hun huizen dus niet uit.'

Aan het Rokin zit ook het pand van het NRC Handelsblad. De redactie van de krant laat weten dat zij voorlopig nog wel in het pand mogen blijven, maar dat zij het pand alleen via een achteruitgang mogen verlaten.

De politie heeft uit voorzorg ook de werknemers van de Noord/Zuidlijn op het Rokin gesommeerd weg te gaan in verband met de bommelding. Circa veertig werknemers waren onder de grond en bovengronds aan het werk voor de nieuwe metrolijn. Ze zijn een uurtje eerder weggegaan, zei een woordvoerder.

Tram 4, 9, 14, 16 en 24 worden tot nader order omgeleid. Er zijn meerdere ambulances naar de plek toegestuurd. Er is een team van Explosieven Opruimingsdienst richting de Dam gereden.