Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente onderzoekt invoering smogalarm

3 juli 2014, 15.41 uur · Aangepast 3 juli 2014, 21.48 uur

De gemeente gaat deze zomer onderzoek doen naar de invoering van een lokaal smogalarm. De gemeenteraad heeft woensdag een voorstel van de Partij voor de Dieren hierover aangenomen. Het college komt na de zomer met een voorstel.

Volgens de partij voldoet Amsterdam niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit die vanaf 2015 overal gaan gelden. De partij vindt dat de gemeente zelf het initiatief moet nemen om Amsterdammers te informeren over gevaarlijke vormen van luchtvervuiling.

'De Amsterdamse lucht is nog steeds ongezond', zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren. 'We zijn ingehaald door steden als Utrecht en Rotterdam die wel strengere milieuzones hebben ingevoerd. Met een smogalarm kunnen we er nu in elk geval voor zorgen dat mensen hun dagindeling kunnen aanpassen aan de situatie van de lucht.'

Het Longfonds laat weten blij te zijn met het besluit. Volgens de stichting ontbreekt er in Nederland een goed landelijk smogalarm.

De gemeente probeerde eerder via een milieuzone oude bestelwagens uit de stad te weren. Uiteindelijk kwam de zone er niet, omdat het Amsterdamse bedrijfsleven beloofde beter mee te werken aan een schonere lucht. De PvdA pleitte afgelopen maart nog voor een smogalarm in de hele provincie.