Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Lucky Ajax wint van Fiorentina

19 februari 2009, 23.38 uur · Aangepast 21 februari 2009, 17.04 uur

Een goal van Kennedy Bakircioglü heeft Ajax de winst bezorgd.

Ajax bewaart dit seizoen de grootste surprises voor de UEFA Cup. De zwaargehavende ploeg, eerder al te sterk bij Hamburger SV, verrasten donderdagavond in Stadio Artmedio Franchi het veel sterker geachte Fiorentina (0-1). Uitgerekend Kennedy Bakircioglü, de Zweed die vorige maand nog mocht vertrekken, maakte na een uur de winnende treffer.

Ajax moest het tegen Fiorentina zonder vijf basisspelers stellen. Trainer Marco van Basten miste de geblesseerde Gabri, Eyong Enoh, Jan Vertonghen en Dario Cvitanich. Rob Wielaert ontbrak in Florence omdat hij dit seizoen al met FC Twente in de UEFA Cup voetbalde.

De grote lijst met afwezigen was vooral zichtbaar aan de bezetting van het middenveld. Gabri, Enoh en ook Vertonghen zijn voetballers die met fysieke kracht duels kunnen winnen. De middelste linie van Ajax bestond tegen Fiorentina uit de tenger gebouwde Rasmus Lindgren, Urby Emanuelson en Vurnon Anita.

Ajax startte matig maar voorkwam vervolgens dat het door de sterke nummer vier uit de Serie A onder de voet werd gelopen. De thuisclub was voor rust eigenlijk slechts eenmaal dichtbij de openingstreffer. Riccardo Montolivio ontweek in de achttiende minuut handig de buitenspel. Hij probeerde doelman Maarten Stekelenburg te omspelen maar schoot uiteindelijk over.

In de defensie van Ajax, waarin Robbert Schilder de voorkeur kreeg boven Bruno Silva, maakte vooral Oleguer een betrouwbare indruk. De Spanjaard verloor in de winterstop zijn basisplaats aan nieuweling Rob Wielaert. Trainer Van Basten oordeelde de van FC Twente overgekomen verdediger het spel beter van achteruit kan opbouwen.

Oleguer is niet gezegend met een fantastische trap, maar hij weet wel wat verdedigen is. Het kan bijna geen toeval zijn dat Ajax achterin vaak kwetsbaar is als Oleguer niet meespeelt. Met de Catalaan als wisselspeler raakte Ajax na de winterstop ver achterop bij AZ. Ajax bleef afgelopen zondag tegen Feyenoord voor het eerst in het nieuwe kalenderjaar zonder tegentreffer nadat Oleguer terugkeerde in de basisformatie.

Wie anders als Luis Suarez was verantwoordelijk voor de enige doelpoging van Ajax voor rust. De spits schoot op de vuisten van doelman Sebastien Frey. Het tweede fatsoenlijke schot op het Italiaanse doel leverde in de zestigste minuut meteen de openingstreffer op. Kennedy Bakircioglü liet Frey met een harde knal tegen de onderkant van de lat kansloos: 0-1.

De Zweed rende na zijn doelpunt meteen richting Van Basten. De trainer van Ajax haalde even voor het doelpunt niet Bakircioglü maar Sulejmani voor invaller Leonardo naar de kant. Fiorentina verhoogde na de treffer de druk op de Ajax defensie. Alberto Gilardino verprutste twee grote doelkansen en ook invaller Zdravko Kuzmanovic schoot in kansrijke positie over. Daardoor begint Ajax met een redelijke uitgangspositie aan de return over een week in de ArenA.