Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ravage na brute kraak in Watergraafsmeer

11 juli 2014, 12.25 uur · Aangepast 12 juli 2014, 11.02 uur

Criminelen hebben vannacht een geldautomaat geramd. Daarbij sneuvelden ramen van omliggende winkels.

Rond 3.30 uur hoorden buurtbewoners een enorme knal. Een zwart busje knalde tegen de ING-geldautomaat in de Helmholtzstraat, om de hoek van het Christiaan Huygensplein. Twee grote etalageruiten van omliggende winkels sneuvelden.

Het zwarte busje bleef achter. Het is nog onbekend of de criminelen buit hebben gemaakt. Er zijn geen explosieven gebruikt bij de kraak. Dat weet de politie naar eigen zeggen '100 procent zeker'.

'Wel een plofkraak'
Volgens een buurtbewoner die alles zag gebeuren, was er wel sprake van een plofkraak. Hij was nog wakker vanwege het onweer en zag het busje razendsnel naar de geldautomaat rijden. De geldautomaat was net afgelopen avond bijgevuld.

Vier in het zwart gehulde mannen met bivakmutsen op, zag hij met gasflessen de automaat opblazen. Ze gingen er volgens de buurtbewoner vandoor op een zwarte en rode scooter die klaarstonden bij de Albert Heijn. De getuige zegt bovendien dat hij nog voor de knal al 112 belde, maar er niet doorheen kwam vanwege alle stormschademeldingen. De hele kraak duurde maar twee tot drie minuten. Er zou een aanzienlijk bedrag zijn buitgemaakt.