Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Soa-poli moet cliënten weigeren om bezuinigingen'

27 augustus 2014, 12.46 uur · Aangepast 27 augustus 2014, 19.34 uur

Door bezuinigingen in Den Haag krijgt de soa-polikliniek van GGD Amsterdam minder geld, waardoor bepaalde cliënten geweigerd moeten worden die zichzelf willen laten controleren op eventuele geslachtsziekten.

Dat schrijft De Telegraaf. Voor het eerst sinds jaren kan de poli niet groeien. 'Al jarenlang zie je het aantal cliënten groeien, wat een goed teken is, want dat betekent dat steeds meer mensen zich laten testen en daarmee wordt verspreiding van seksueel overdraagbare ziektes als chlamydia, syfilis en hiv verminderd. Normaal kregen we van het rijk subsidie, gebaseerd op het aantal cliënten dat we zagen. Nu wordt dat een vast bedrag', zegt hoofd van de soapoli, Arjan Hogewoning, tegen de krant. 

Het gevolg is dat niet-risicogroepen geweigerd gaan worden. 'We zullen mannen die seks hebben met mannen, mensen uit bepaalde risicolanden en jongeren onder de 25 jaar altijd blijven zien. En ook iemand die gewaarschuwd is door een (ex-) partner. Maar de dame van 36 die na wat wisselende contacten een vaste relatie krijgt en zeker wil zijn dat ze geen besmetting heeft, zullen we moeten verwijzen naar de huisarts', meent Hogewoning.