Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder financiën Udo Kock kan gelijk aan de bak

28 augustus 2014, 21.05 uur · Aangepast 30 augustus 2014, 20.18 uur

De belastingdienst in de stad blijft een zorgenkindje, ook voor de nieuwe wethouder Financiën Udo Kock.

Nu zijn er problemen met de WOZ-waarde, de waardebepaling van huizen. Op basis van die WOZ heft de gemeente belasting. Volgens de landelijke toezichthouder wordt de waarde door de belastingdienst te vaak verkeerd ingeschat. Als de situatie niet beter wordt, kan zelfs een strop van 160 miljoen euro volgen.

'De landelijke toezichthouder heeft tegen ons gezegd: 'Nou wat jullie doen is op zich voldoende, maar er moet wel wat aan veranderen, anders is het volgend jaar onvoldoende'', meldt Kock.

Zesduizend Amsterdammers maakten afgelopen jaar bezwaar, omdat hun WOZ waarde te hoog was ingeschat en ze te veel belasting moesten betalen. Een groot deel kreeg gelijk. De waarderingskamer wil dat dat snel beter gaat, anders dreigt zelfs een scenario waarin Amsterdam 160 miljoen aan belasting niet meer mag innen.

Kock: 'Die kans is heel klein, maar het risico is heel groot, vandaar dat we er zo bovenop zitten.' De wethouder heeft verder nog te maken met een verouderde ICT-omgeving, ambtenaren die zich niet aan de protocollen houden en een te kritiekloze sfeer. 'Die problemen bij de belastingdienst zijn al jaren oud, dus het zal nog enige jaren duren totdat het daar weer op het niveua ''goed'' is.'