Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Dick V. op dodenlijst', crimineel vrijwillig de cel in

11 september 2014, 19.59 uur · Aangepast 16 september 2014, 22.41 uur

Topcrimineel Dick V. is voor zijn eigen veiligheid de cel ingegaan. Dat heeft zijn advocaat Nico Meijering donderdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

De recherche en het Openbaar Ministerie hadden V. gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst zou staan.

V. werd vorig jaar samen met medeverdachte Danny K. opgepakt. Justitie verdenkt de twee onder meer van witwaspraktijken, afpersing, bedreiging en drugshandel. De voorlopige hechtenis van V. werd in juli geschorst. Woensdag vroeg hij de schorsing op te heffen om terug te keren naar de gevangenis. Het OM was daartegen, maar de rechtbank willigde het verzoek in.

Kritiek
Advocaat Meijering heeft scherpe kritiek op de gang van zaken. Politie en OM waarschuwen voor een mogelijke liquidatie, maar zeggen niet waar de dreiging vandaan komt. 'Dit gebeurt steeds vaker. Politie en OM veroorzaken onrust met als enige doel informatie te krijgen uit de criminele wereld', zegt Meijering.

Ook cliënten van zijn collega-advocaten hebben de afgelopen maanden bezoek gehad van de recherche met het bericht dat ze op een dodenlijst staan.

De werkwijze van politie en OM werkt volgens hem juist geweld in de hand. Niet iedere gewaarschuwde crimineel duikt onder, maar bewapent zich juist. 'Ik pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar deze manier van werken.'

Gwenette Martha
Het is niet voor het eerst dat Meijering hard uithaalt naar Justitie. Na de liquidatie van zijn cliënt Gwenette Martha trok Meijering ook al fel van leer.