Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ajax beleeft probleemloze middag in Utrecht

1 maart 2009, 15.58 uur · Aangepast 3 maart 2009, 12.46 uur

Ajax heeft zondagmiddag met opvallend veel gemak van een onmachtig FC Utrecht gewonnen. Van der Wiel en Vertonghen bezorgden het elftal een onverwacht eenvoudige middag.

FC Utrecht
FC Utrecht kon tot onvrede van de eigen aanhang geen moment duidelijk maken dat het al weken naar de beladen thuiswedstrijd tegen Ajax had toegeleefd. De formatie acteerde slap, verloor veel duels en keek al na negen minuten tegen een achterstand aan. Gregory van der Wiel liet na een mooie aanval doelman Michel Vorm met een vlammend schot kansloos.
|
Behoudende speelwijze
Trainer Marco van Basten koos in de uitverkochte Galgenwaard voor een behoudende speelwijze. Het elftal startte net als donderdag tegen Fiorentina met drie verdedigende middenvelders. Rasmus Lindgren, Eyong Enoh en Jan Vertonghen, de vervanger van de geblesseerde Gabri, voorzagen het Amsterdamse spel van weinig diepgang.

Vermeer
Ajax kreeg voor rust niet alleen weinig mogelijkheden. De formatie gaf ook geen grote kansen weg. Kenneth Vermeer kon geen enkele keer laten zien dat hij minstens zo'n goede doelman is als de zieke Maarten Stekelenburg. Voorin overtuigde Miralem Sulejmani ook als centrumspits niet.

Tweede helft
Leonardo kreeg in de tweede helft weer een kans als superinvaller. De Braziliaan, donderdag nog belangrijk tegen Fiorentina, verving de meer verdedigend ingestelde Urby Emanuelson. Niet Leonardo maar Jan Vertonghen kreeg in de 58e minuut een uitstekende mogelijkheid op de tweede Amsterdamse treffer. Hij treuzelde echter zo lang dat Sander Keller zijn doelman nog kon assisteren.

Spreekkoren
Vertonghen was vijf minuten later wel succesvol, toen Sulejmani de bal scherp voor het doel trapte. De Belg kopte via de onderkant van de lat raak. Zo haalde Ajax een hoog rendement uit een wedstrijd, die het vanaf de eerste minuut controleerde. Een deel van het teleurgestelde thuispubliek liet zich vooral in de slotfase van de slechtste kant zien. Supporters zongen niet alleen kwetsende spreekkoren, maar gooien ook met vuurwerk en andere spullen. De stadionspeaker sprak er verschillende keren schande van.

©ANP