Start van hoofdcontent

Stad

nl

Den Haag neemt zwartepietenwet niet echt serieus

15 september 2014, 16.35 uur · Aangepast 16 september 2014, 00.10 uur

In de Tweede Kamer lijkt weinig draagvlak voor het plan van PVV-leider Geert Wilders om een 'zwartepietenwet' in te voeren.

Deze wet moet gemeenten die bijvoorbeeld een intocht van Sinterklaas voorbereiden, verplichten ervoor te zorgen dat Zwarte Piet dan ook echt zwart is. Gemeenten mogen volgens het plan de sinterklaasliedjes ook niet veranderen.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde het 'de volgende episode in een weinig verheffende discussie. Sinterklaas is een volksfeest.' Ook SP-fractieleider Emile Roemer vindt het aan de mensen en niet aan de politiek. 'Van bovenaf opleggen hoe tradities gevierd moeten worden past bij een dictatoriaal regime en niet bij een vrije samenleving.'

VVD-Rijmpje
'Sinterklaas' reageerde maandag bij monde van coalitiepartij VVD op rijm op het plan. Sint is tot in zijn diepste gekrenkt / Begrijpt niet wie zulke onzin bedenkt / Je bent toch mal als je politiek bedrijft / Over de rug van een Piet die sowieso blijft / Onze Piet is immers niet politiek / En dient Geert als volgt van repliek: Zwijg met je gekrakeel en gedoe, dan krijg je lekkers in plaats van de roe.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) gaat proberen de emoties rond het onderwerp wat weg te halen door een bijeenkomst met gemeenten en sinterklaascomités te organiseren. 'De overheid moet niet voorschrijven hoe het sinterklaasfeest gevierd moet worden', aldus zijn woordvoerder.