Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dino Soerel: nieuwe kroongetuige liegt!

18 september 2014, 13.43 uur · Aangepast 18 september 2014, 22.34 uur

'Keiharde leugens.' Zo kwalificeerde Dino Soerel, een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces, donderdag de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros.

Soerel noemde het kort na de hervatting van het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol 'bizar en onbegrijpelijk' dat het Openbaar Ministerie (OM) een overeenkomst is aangegaan met Ros.

Ros heeft Soerel aangewezen als opdrachtgever van liquidaties die in het proces aan de orde zijn. Zo brengt Ros hem onder meer in verband met de moord op Thomas van der Bijl (2006) en met de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout (2003). Er is geen woord van waar, aldus Soerel in een betoog voor het hof. 'Ik kan dat onderbouwen', beloofde hij.

Viezerik
Soerel werd door de rechtbank vrijgesproken van het geven van moordopdrachten. Het OM, dat levenslang tegen hem had geëist, tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis. Soerel zit nog vast in het kader van een drugszaak.

Ook de veronderstelde opdrachtgever Ali A. ging bij de rechtbank vrijuit, eveneens na een eis tot levenslang. Hij is al geruime tijd op vrije voeten en liet donderdag een verklaring voorlezen door zijn raadsman Nico Meijering. Ook A. wijst de beschuldigingen die Ros aan zijn adres doet categorisch van de hand. Ros wijst A. onder meer aan als opdrachtgever van de moord op Nedim Imac (2007). Ali A. noemde Ros in zijn verklaring bij herhaling 'een viezerik'.

Waarheid
In een eigen betoog merkte Meijering op dat zijn cliënten de waarheid niet vrezen, 'want die is niet belastend voor hen.' Wat zij wel vrezen, aldus de raadsman, is dat de waarheid 'geweld wordt aangedaan'. Dat zou niet voor het eerst zijn - Meijering verwees in dat verband uitvoerig naar de verklaringen van de eerste kroongetuige in Passage: Peter la S. Volgens Meijering is die kroongetuige 'ontmaskerd als leugenaar, een van de ergste soort'.

Evenals La S. is Ros 'van meet af aan' uit geweest op geld, in zijn onderhandelingen met het OM die tot de kroongetuigendeal hebben geleid. Dat blijkt volgens Meijering uit de stukken.