Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen gratis les op de VU

9 oktober 2014, 12.55 uur · Aangepast 10 oktober 2014, 16.52 uur

Zo’n 25 uitgeprocedeerde asielzoekers verblijvend in het vluchtgebouw en de vluchtgarage volgen het komende collegejaar op de Vrije Universiteit gratis 16 lesmodules.

De ‘We Are Here-Academy’ is een initiatief van de vluchtelingen zelf. Na een rondvraag van vrijwilligers bleek dat veel asielzoekers naar onderdak en rechtsbescherming ook behoefte hadden aan onderwijs.

De groep krijgt les in vakken als migratierecht, Nederlandse Staatsinrichting, koloniale geschiedenissen en de historie van protestbewegingen. De docenten werken vrijwillig en op eigen titel, onder het motto ‘iedereen heeft recht op onderwijs’. Woensdagavond keek AT5 mee bij een van deze lessen. 

'In geen jaren les gehad'
'Ik zit nu voor het eerst in tien jaar in de collegebanken', vertelt een van de leerlingen. 'Als ik een diploma zou krijgen zie ik weer toekomst en leer ik iets'. 'Voor mij is het veertien jaar geleden dat ik voor het laatst les had', stelt een andere leerlingen. 'In mijn thuisland begon ik ooit met een hbo-opleiding economie'. 

Een echt diploma houden de leerlingen helaas niet over aan deze lessen. 'Ze krijgen wel een certificaat', laat een van de docenten weten. 'Maar je kan hiermee wel laten zien dat je op een bepaald niveau met educatie bezig bent geweest.'