Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe getuige in zaak-Willem Endstra

20 oktober 2014, 18.34 uur · Aangepast 21 oktober 2014, 00.20 uur

In het onderzoek naar de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra beschikt justitie over een nieuwe getuige.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde maandag een bericht van die strekking van de NOS.

Wie deze getuige is en wat hij of zij heeft verklaard, blijft nog in nevelen gehuld. Op 10 november vindt er een zitting plaats tegen drie mannen die van betrokkenheid bij de moord worden verdacht. Tot dat moment wil het OM zijn kruit droog houden. Het drietal, dat op vrije voeten is, wordt er al jaren van verdacht de hand in Endstra's liquidatie te hebben gehad.

De 51-jarige Endstra werd in mei 2004 bij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten. Hij had zakelijke en persoonlijke banden met tal van kopstukken in de onderwereld. Willem Holleeder is veroordeeld voor het stelselmatig afpersen van Endstra. Jaren geleden noemde de politie zijn naam als opdrachtgever van de liquidatie. In de periode voor zijn dood voerde Endstra geheime gesprekken met de Amsterdamse recherche.

Opdracht
In 2011 arresteerde de politie de Rus Namik Abassov in Polen; hij zou de schutter zijn geweest. Hij overleed een paar maanden later in zijn cel aan een hersenbloeding. Later is gebleken dat Abassov tegen politie en justitie heeft gezegd, buiten de verhoren om, dat Donald G. de opdracht zou hebben verstrekt Endstra te liquideren. G. en Holleeder zijn bekenden van elkaar.