Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse Syrië-ganger was 'doodnormale jongen'

3 november 2014, 18.40 uur · Aangepast 4 november 2014, 13.34 uur

De 20-jarige Syrië-ganger Maher H. uit Amsterdam stond vandaag samen met twee anderen voor de rechtbank in Den Haag.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt H. van terroristische samenspanning. Hij zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen en daarna hebben meegedaan aan de strijd in Syrië. H. zou hebben gevochten aan de zijde van de Islamitische Staat (IS). 

In de rechtbank ontstond maandag het beeld dat H. een 'doodnormale jongen uit Amsterdam Noord is', concludeert verslaggever Mark Schrader. 'Hij heeft een blanco strafblad en had gewoon een baantje. Niks aan de hand dus, maar na een aantal sterfgevallen in zijn familie verdiepte hij zich in het geloof en begon hij zich de strijd in Syrië heel erg aan te trekken. Uiteindelijk besloot hij dus ook af te reizen naar Syrië'.

Het OM stelt nu dat H. hier deel heeft genomen aan de gewapende strijd. Maar volgens Peter Plasman, de advocaat van H., heeft zijn cliënt slechts hulp heeft verleend. 'Onder meer met de verdeling van voedselpakketten en dekens', stelt Plasman.

H. is de eerste Syrië-ganger die in Nederland voor de rechter is verschenen. Morgen wordt de strafeis van het OM bekendgemaakt. De rechtbank doet waarschijnlijk begin december uitspraak.