Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fiets uit film over gestolen fietsen nu ook echt gejat

16 november 2014, 20.30 uur · Aangepast 17 november 2014, 19.22 uur

Het stalen ros dat de hoofdrol speelt in een korte film over gestolen fietsen, is nu ook echt gejat. Dat is knap lastig, want de fiets heeft geen stand-in en de film is nog niet af.

Het lijkt haast een publiciteitsstunt, maar filmmaker David Monnypenny zweert voor de camera van AT5 dat hij ons zeker niet voor de gek houdt. Hij zou dat niet eerlijk vinden. 'Dat soort dingen doe ik niet.' David had de fiets geparkeerd in een zijstraatje van de Overtoom. Door een misverstand met zijn assistent stond zijn fiets er langer dan de bedoeling was. Toen hij hem op kwam halen, was hij weg. 

Klap verkopen
De filmmaker raakte geinspireerd door de verhalen van Amsterdammers over hun gestolen stalen rossen. "Wat zou ik doen als mijn fiets gestolen is en ik zie er even later iemand op fietsen?  Iedereen reageert daar anders op. Ik zou de dief geen klap verkopen, maar ik heb mensen gesproken die dat zeker wel zouden doen. (..) Het is iets wat me fascineert en daarom heb ik besloten er een film over te maken.' Die film is volgens David 'hopelijk' begin volgend jaar klaar. 

Oproep
David vraagt mensen op te letten of ze de fiets zien. Degene die hem terugbrengt, mag hem ook houden. Wel nadat ze klaar zijn met filmen, natuurlijk.