Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente betaalt twee ton extra voor verouderd Windows XP

18 november 2014, 15.06 uur · Aangepast 19 november 2014, 08.06 uur

De stad betaalt 197.381 euro extra om het verouderde besturingssysteem Windows XP te blijven gebruiken.

In oktober 2013 liet Microsoft weten dat Windows XP niet veilig genoeg is om te gebruiken. Duizenden huishoudens maar ook overheidsinstanties bleken het besturingssysteem nog te gebruiken, waaronder dus ook de gemeente Amsterdam.

Die heeft dan nog ruim een half jaar om de ICT-migratie in goede banen te leiden en over te stappen op een nieuw besturingssysteem. Maar dat bleek voor de gemeente niet haalbaar. Na een deal met Microsoft in april van dit jaar heeft de gemeente toch een jaar langer beveiliging van het verouderde besturingssysteem kunnen regelen.

Destijds werd niet bekend hoe veel dat extra jaar zou gaan kosten, dat blijkt nu dus bijna twee ton te zijn. Na vragen van AT5 laat de gemeente weten dat van de resterende 6400 computers met XP inmiddels 2500 werkplekken zijn uitgefaseerd en dat men op het stadhuis op 'schema' ligt.

Eerdere ICT-problemen
De gemeente kampt vaker met ICT problemen. In 2011 lag wethouder Eric Wiebes nog onder vuur omdat de techniek ernstig zou zijn verouderd. De voltallige oppositie vroeg toen om een raadsenquete, het zwaarste politieke onderzoeksmiddel dat de raad kan inzetten.

En iedereen kent nog de belastingblunder waarbij per ongeluk 188 miljoen euro werd overgemaakt aan onterechte woonkostenbijdragen. Er werden toen fouten gemaakt bij de aanpassing van het gemeentelijke betalingssysteem aan de nieuwe Europese betalingsstandaard Sepa. Het systeem zag 1,88 miljoen euro daardoor als 188 miljoen euro. Het kostte de stad uiteindelijk zo'n 1,5 miljoen euro.