Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad zet alles op alles om nieuwe drugsdode te voorkomen

27 november 2014, 21.59 uur · Aangepast 28 november 2014, 02.58 uur

De komende tijd gaat de gemeente alles in het werk stellen om nieuwe drugsslachtoffers te voorkomen. Dat laat een woordvoerder van burgemeester Van der laan vanavond weten.

In de stad vielen in de afgelopen weken drie doden en raakten zeventien mensen ernstig onwel door het gebruik van heroïne waarvan ze dachten dat het cocaïne was. 'Bij de aanpak van dit probleem werkt de gemeente intensief samen met het Openbaar Ministerie, de politie, de GGD, ziekenhuizen en ambulancediensten en Jellinek. Ook wordt de hulp ingeschakeld van Amsterdamse bedrijven en instellingen om jonge toeristen te waarschuwen. Zo helpen coffeeshops, hotels, hostels en horecagelegenheden mee door posters en flyers op te hangen en zo toeristen te waarschuwen', aldus de woordvoerder.

Ook worden er het komende weekend meer testkarren ingezet 'op locaties die druk worden bezocht door toeristen'. Volgens de gemeente is het een prioriteit dat er geen nieuwe slachtoffers vallen. 'Amsterdam ziet het als zijn taak om verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van Amsterdammers en de vele duizenden toeristen die onze stad bezoeken.'

Mocht het toch mis gaan dan benadrukt de gemeente dat iedereen die onwel wordt door drugsgebruik altijd terecht kan bij de hulpverlening, zonder risico op strafrechtelijke vervolging.