Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] Van der Laan wil meer allochtone rechercheurs in strijd 'Mocro Maffia'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 december 2014, 22.10 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat het aantal allochtone rechercheurs in de stad omhoog moet. Dat zei hij woensdag tegen de gemeenteraad. Het is een van de maatregelen die wordt genomen in de strijd tegen de recente liquidatiegolf.

'Er is wel degelijk meer afspiegeling van de nationaliteiten, in dit verband vooral Marokkaanse Amsterdammers en Marokkaanse Nederlanders. Op dat punt hebben we vanochtend afgesproken ook actie te zullen ondernemen', aldus Van der Laan.

Politie, justitie en de gemeente Amsterdam gaan verder actief daders en verdachten hinderen. Behalve het opsporen en vervolgen van de betrokkenen hoopt de gemeente op die manier ook het excessieve geweld van de straten te houden en onschuldige slachtoffers te voorkomen.

Politie en justitie hebben meerdere verdachten en opdrachtgevers op de korrel. Naar hen lopen strafrechtelijke onderzoeken. Ook vinden regelmatig controles plaats op locaties waarvan bekend is dat de kopstukken daar vaak opduiken. Personen in de omgeving van de mogelijke opdrachtgevers, uitvoerders en slachtoffers worden benaderd en doorgelicht. Daarbij richt de aanpak zich ook op terugvorderen van bijvoorbeeld onterecht ontvangen uitkeringen en het intrekken van horecavergunningen.