Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente kan asielzoekers met verblijfsvergunning niet aan huis helpen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 december 2014, 23.58 uur · Foto: Daniel Lobo via Flickr

Het lukt de gemeente niet om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen ook daadwerkelijk aan een huis te helpen. De taakstelling van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) haalt ze bij lange na niet.

De gemeente moest op 1 december dit jaar nog 569 asielzoekers een woning bieden, zo blijkt uit een analyse van de datajournalistieke nieuwsdienst LocalFocus op basis van een document dat het COA op haar website gepubliceerd heeft.

Doelstelling
Bijna alle gemeenten hebben problemen met het huisvesten van de zogenaamde vergunninghouders, asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen: van de 403 gemeenten voldeden 319 op 1 december niet aan de taakstelling. Toch is de situatie van Amsterdam uitzonderlijk, omdat de gemeente het verst van alle plaatsen verwijderd is van haar doelstelling.

De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel vergunninghouders gemeenten moeten huisvesten. Het COA koppelt deze personen vervolgens binnen twee weken aan gemeenten. Ze worden dan aangemeld bij het Team Huisvesting Statushouders van de gemeente. De taakstelling voor de tweede helft van 2014 is op 1 juli door het COA vastgesteld, maar op 1 december moest op elke 1500 Amsterdammers nog één vergunninghouder gehuisvest worden.

Huizenaanbod
Volgens het COA is niet alleen het vinden van een woning een probleem. 'Er moet een match worden gemaakt tussen de situatie van de persoon of gezin en de gemeente. We kijken naar het huizenaanbod, maar ook naar de werkgelegenheid, aanwezigheid van scholen en zorg. Het maken van deze match is soms erg lastig', verklaart Jan-Willem Anholts van het COA. Ook worden de taakstellingen steeds bijgesteld. Het orgaan verwacht dat dit jaar landelijk met een tekort van 2 tot 3 duizend personen wordt afgesloten.

Studentenwoning
Eerder dit jaar werd bekend dat Amsterdamse woningcorporaties honderden woningen extra vrijmaken voor asielzoekers die een verblijfsvergunning bemachtigd hebben, waaronder zelfs vrije sectorwoningen, studentenwoningen en tijdelijke woningen. De voormalige asielzoekers moeten soms ook een woning delen. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is al sinds februari met het zoeken naar oplossingen voor de steeds grotere toestroom aan vergunninghouders, maar dat lijkt op dit moment dus nog niet voldoende te zijn gelukt.