Start van hoofdcontent

Stad

nl

IKEA Zuidoost ontruimd

12 maart 2009, 11.15 uur · Aangepast 13 maart 2009, 11.22 uur

De IKEA in Zuidoost is donderdagochtend ontruimd en alle toegangswegen zijn afgezet wegens bedreiging met explosieven.

De bedreigingen kwamen rond 09.00 uur bij IKEA binnen, zo vertelde de woordvoerster. De ontruiming van de zaak is rustig verlopen, mede omdat klanten op het tijdstip van de ontruiming alleen bij de winkel terecht konden om te ontbijten.

Volgens een woordvoerster van IKEA zijn de bedreigingen niet specifiek op de winkelketen gericht. De politie heeft alle toegangswegen afgesloten en houdt toezicht op de betreffende locaties. De directies van de betrokken winkels zijn inmiddels over de bedreiging geïnformeerd.

Eerder meldde de IKEA dat de ontruimimg te maken had met een technische storing. Dat was de boodschap die bellers te horen kregen als ze het bedrijf belden.

In december 2002 heeft IKEA ook te maken gehad met een bedreiging met explosieven. Twee Poolse mannen hadden IKEA afgeperst. De twee hadden explosieven geplaatst in vestigingen in Sliedrecht en Amsterdam Zuidoost en vroegen Ikea toen om een bedrag van € 250.000 euro. De exposieven zijn toen door de politie ontdekt en onschadelijk gemaakt. In Portugal zijn de daders toen gepakt en uitgeleverd aan Nederland, waar ze in 2005 veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van 7 jaar.