Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Protestmars 'Black Life Matters' trekt door stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 december 2014, 19.03 uur

Een grote groep demonstranten trok zondagmiddag door de stad om solidariteit te tonen met de 'Black Life Matters'-protestmarsen in de Verenigde Staten.

De tocht begon om 12.30 uur in het Vondelpark om na een ronde door stadsdeel Zuid te eindigen op het Museumplein. 'Ook wij steunen onze zwarte broeders en zusters in de Verenigde Staten van Amerika. Het is in ons belang en tevens in het belang van alle burgers van Afrikaanse afkomst op alle continenten', schrijft de organisatie op Facebook. 'Black Life Matters' (of 'Black Lives Matter') is een beweging die het gewelddadige politie-optreden tegen Amerikanen van Afrikaanse komaf bekritiseert. In meerdere steden in de VS werden protestmarsen georganiseerd om het politiegeweld aan de kaak te stellen. 

Volgens de organisatoren van het Amsterdamse protest is het niet alleen de bedoeling om solidariteit met de demonstranten in de VS te tonen, maar ook om te wijzen op racisme in Nederland. Eén van de deelnemers aan het protest zegt tegen AT5 dat ze zich zorgen maakt om haar zoon: 'Het is nou eenmaal zo dat je eerder opgepakt wordt als donkere jongen en bovendien wordt je zwaarder gestraft. Daar maak ik me zorgen om als moeder.' Volgens een ander is Nederland 'helemaal niet zo tolerant als vaak gezegd wordt. Dat zie je aan de grote aanhang die Wilders heeft.'

RT pic.twitter.com/KCu5W3dtrq

— #BlackLifeMattersNL (@BlackLifeNL) December 28, 2014