Start van hoofdcontent

Stad

nl

KLM mocht nog niet veroordeelde monteur ontslaan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 januari 2015, 21.28 uur · Foto: Arnoud Raeven - Fotografie

Vliegtuigmaatschappij KLM mocht van de kantonrechter een verdachte, maar nog niet veroordeelde vliegtuigmonteur ontslaan.

De werknemer, die 34 jaar bij de KLM in dienst was, werd verdacht betrokken te zijn bij de handel in verdovende middelen. Hij heeft hiervoor enige tijd in voorarrest gezeten. De verdachte vond dat hij niet mocht worden ontslagen zonder dat hij veroordeeld was en stapte naar de kantonrechter. 

Die vond dat het enkele feit dat iemand wordt verdacht van een strafbaar feit op zich onvoldoende is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Maar wel mag van een werknemer worden verwacht dat deze zo open mogelijk is over zijn strafzaak, te meer als de strafbare feiten waarvan hij verdacht wordt, rechtstreeks in verband staan met zijn werk. KLM moet immers een inschatting maken of het verantwoord is dat de monteur weer aan het werk kan.

Nu de werknemer volgens de kantonrechter onvoldoende informatie heeft gegeven ('too little, too late') zijn de verhoudingen beschadigd en is een vruchtbare samenwerking in de toekomst niet meer mogelijk.

Het is niet bekend of de vliegtuigmonteur uiteindelijk is veroordeeld voor betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen.