Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente trekt extra miljoenen uit voor basisonderwijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 januari 2015, 12.49 uur · Foto: dotmatchbox

De gemeente trekt in het schooljaar 2015 - 2016 twintig miljoen extra uit voor basisscholen in de stad. De extra miljoenen maken deel uit van het coalitieakkoord waarin werd afgesproken in totaal 30 miljoen extra aan onderwijs te besteden.

Vanaf het komend schooljaar kunnen basisscholen het extra geld gebruiken om conciërges, cultuur- en gymleraren aan te nemen. Ook krijgen andere docenten meer ruimte en tijd om goed onderwijs te geven. Verder wil het college van burgemeester en wethouders dat er met het geld meer aandacht komt voor begeleiding van hoogbegaafde kinderen. Scholen kunnen ook geld aanvragen voor onderwijs in diversiteit, burgerschap en gedeelde geschiedenis. Maar er komt ook meer aandacht voor het niveau van leraren zelf. Zo kunnen leraren straks beurzen aanvragen waarmee ze zelf cursussen kunnen gaan volgen.

Onderwijswethouder, Simone Kukenheim, is tevreden met de plannen: 'Leraren willen graag goed lesgeven. Door aanverwante taken raken zij steeds meer in tijdnood. Dat komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. Daarom bieden we scholen nu de kansen om gebruik te maken van vakleerkrachten cultuur en sportleerkrachten. Daarnaast brengen wij de conciërges weer terug naar de schoolgebouwen'.

De eerste extra miljoenen komen dus vanaf komend schooljaar beschikbaar. In de jaren daarna lopen de investeringen op tot 22,7 miljoen.