Start van hoofdcontent

Stad

nl

Justitie bestempelde dood Talitha onterecht als zelfmoord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 januari 2015, 09.06 uur

Het Openbaar Ministerie had niet mogen concluderen dat de 25-jarige Talitha uit Amsterdam in 2013 zelfmoord heeft gepleegd.

Dat heeft het OM Noord-Holland geschreven in een brief aan de familie van Talitha. Het OM heeft de familie van de jonge vrouw excuses aangeboden omdat eerder door een officier van justitie wel was geconcludeerd dat het zelfmoord moest zijn geweest. Maar volgens het OM is er toch geen bewijs voor zelfmoord.

Advocaat Sébas Diekstra noemde het onderzoek eerder 'een grote rommel'. Politie en justitie gingen van meet af aan uit van zelfdoding. Maar nu blijkt daar geen bewijs voor te zijn. Het lichaam van de vrouw werd in 2013 overreden door een trein in Heerhugowaard, terwijl ze al roerloos op het spoor lag, aldus Diekstra. Het is onduidelijk hoe zij daar terecht is gekomen. Ook zijn er geen aanknopingspunten die wijzen naar een mogelijke verdachte.

Volgens Diekstra is er mede doordat er geen sporen veilig zijn gesteld door de politie, nog altijd geen duidelijkheid over de toedracht. Advocaat Diekstra deed zelfs aangifte tegen een politiemedewerker die meineed zou hebben gepleegd over een briefje dat bij Talitha zou zijn gevonden met daarop treintijden en de looproute naar de plek waar ze werd overreden. Het onderzoek naar die aangifte loopt nog, aldus het OM.