Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Amsterdam moet snel vondelingenkamer krijgen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2015, 18.39 uur

Om in de toekomst drama's te voorkomen, zoals met het meisje dat dat werd achtergelaten in een vuilcontainer, moet er een vondelingenkamer komen. Dat zegt Barbara Muller, initiatiefnemer van Stichting Beschermde Wieg vandaag tegen AT5.

26 oktober vorig jaar werd er in de Fritz Conijnstraat in Nieuw-West een baby gedumpt in een vuilcontainer. Dankzij een waakzame buurtgenoot die gehuil hoorde, werd het meisje gered. Op dit moment is er geen legale plek waar een moeder haar kind anoniem af kan staan in de stad. In Groningen en Papendrecht heeft Beschermde Wieg al wel vondelingenkamers geregeld, hoog tijd dat er ook een kamer in Amsterdam komt.

'Wij vragen ons af hoeveel kinderen worden er nooit gevonden. Wij willen met onze stichting zorg-mijdende, zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen in nood zien te bereiken, opdat ze hun kind niet op een onveilige plek achterlaten of erger nog, doden. Zo zegt Barbara Muller. Haar initiatief voor een vondelingenkamer in Amsterdam kan op veel steun rekenen. Een landelijke kinderopvang met drie vestigingen in de stad, zamelde zelfs 12.500 euro in. 'Iedereen heeft het erover, dat is ook de reden dat we hier staan en Barbara en haar stichting zo steunen. Die kinderen moeten geholpen worden, daar willen we ons met hart en ziel voor inzetten', aldus de directeur van de kinderopvang.

Barbara heeft inmiddels de nodige ervaring met vrouwen die een ongewenst kind kregen en die zich geen raad meer weten. 'De vrouwen die ik gesproken heb, en dat zijn er nu minstens 20, die hebben allemaal het gevoel gehad, ik gun mijn kind wel recht op leven. Alleen ze stonden met rug tegen de muur. Er is in ons land geen ruimte voor anonimiteit, dat mag niet, het is zelfs verboden bij de wet. En dat willen wij echt doorbreken.' Naast het doorbreken van het taboe moet er ook nog een geschikte locatie gevonden worden voor een vondelingenkamer. Muller roept Amsterdammer die een geschikte locatie weten, of die meer willen weten over de vondelingenkamer om te kijken op de website van Beschermde Wieg en contact op te nemen.