Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan: 'Makkelijker aan automatische wapens door open grenzen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 januari 2015, 10.40 uur · Foto: Flickr / Jayel Aheram

Door het verdwijnen van grenscontroles binnen Europa en het 'wegvallen van de structuren van de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa en de Balkan', is het in de stad makkelijker geworden om aan automatische vuurwapens te komen.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op schriftelijke vragen van CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari, die de vragen stelde naar aanleiding van een aantal zeer gewelddadige incidenten in de stad waarbij gebruik gemaakt werd van dergelijke wapens. Het gaat dan bijvoorbeeld om de moord op crimineel Derkaoui van der Meijden, de liquidatie van Gwenette Martha en de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, in december 2012. 

Van der Laan benadrukt dat het voor een 'onbekende' niet eenvoudig is om aan een vuurwapen te komen. Toch bestaat ook bij de politie het beeld dat het makkelijker is geworden om aan automatische wapens te komen. De afgelopen jaren werden er door de politie tussen de zeven en twintig automatische wapens in beslag genomen. Zo is af te lezen uit een tabel die in de brief van de burgemeester (PDF) is opgenomen. 

Volgens Van der Laan is het een 'zeer zorgelijke ontwikkeling' dat de wapens in de openbare ruimte gebruikt worden, 'waarbij burgers ernstig gevaar lopen'. Als een automatisch wapen in beslag wordt genomen, wordt via InterPol geprobeerd om de herkomst te achterhalen.