Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ketelweigeraars' verliezen het opnieuw van Stadgenoot

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2015, 12.27 uur

Zogenoemde ketelweigeraars, huurders van woningcorporatie Stadgenoot die bezwaar aantekenden tegen het verplicht installeren van een HR-ketel, zijn in hoger beroep opnieuw in het ongelijk gesteld.

In september 2013 startte Stadgenoot een grootscheepse operatie om geisers en gaskachels te vervangen door een CV-installatie met HR-ketel. Dit, om het risico op koolmonoxidevergiftiging te beperken. Zo'n 10 procent van het woningbezit van de woningcorporatie bestond toen uit woningen met een verbrandingstoestel. In totaal ging het om 3500 woningen. 

Met ingang van september 2013, moesten die toestellen verplicht vervangen worden. Negen bewoners daagden Stadgenoot voor de rechter, omdat ze niet mee wilden werken aan het plan. Stadgenoot trok aan het langste eind: de bewoners moesten voor het vervangen van de toestellen toegang tot hun huis verlenen, op last van een dwangsom van 150 euro per dag. Een aantal bewoners ging in beroep. 

Ook dat hoger beroep werd verloren. Stadgenoot hoopt nu de toestellen snel te kunnen vervangen. Inmiddels hebben 85% van de 3500 woningen een CV-installatie met HR-ketel gekregen. Na installatie wordt de huur met 20 euro verhoogd, daarvan kan maximaal 13 euro teruggekregen worden via huursubsidie.