Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Alles wat je nu op de Dam ziet, was er in 1600 nog niet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 februari 2015, 21.54 uur

Historicus Boudewijn Goudswaard bedacht samen met de TU Delft de TimeTravel App. De software is inmiddels zover ontwikkeld dat je de Dam in 1600 nu al driedimensionaal kan bekijken.

'Je gaat op de plek zelf staan en je opent de app', legt Goudswaard uit. 'Je gaat met je vinger over het scherm uit en ziet: zo ziet het er nu uit, en als je swipet, zag het er in 1600 zo uit.' De app is vergelijkbaar met Google Street View, maar dan met beelden uit het verleden. Zo zie je bijvoorbeeld dat in 1600 het Paleis op de Dam nog niet was gebouwd, maar dat er een Waag stond. Op de plek van de Bijenkorf was een grote haven.

Kerk
'We hebben allemaal schilderijen van dit gebied bij elkaar gehaald, we hebben de archeologie bekeken en aan de hand daarvan hebben we het stukje Dam van Amsterdam weer opnieuw in elkaar gezet, in 3D.' De app bestaat nu alleen nog voor de Dam, maar als het aan de historicus ligt, brengt hij de hele wereld op deze manier in beeld. 'Ik vind het belangrijk om te laten zien dat de wereld steeds veranderd. Je denkt eigenlijk dat je in hele oude omgeving staat hier op de Dam, maar alles wat je hier ziet, was er nog niet, behalve de kerk.'

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Dam? De time travel App is inmiddels gratis te downloaden.