Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joodse instellingen willen nog meer beveiliging

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 februari 2015, 18.44 uur · Foto: R.Franken

Naar aanleiding van de aanslagen in Kopenhagen, wil het Centraal Joods Overleg (CJO) dat Joodse instellingen beter beveiligd worden.

Diverse Nederlandse Joodse organisaties zijn verenigd in het CJO. Gisteren werden in Kopenhagen aanslagen gepleegd bij een cultureel centrum en een synagoge. Daarbij kwamen twee mensen om het leven, waaronder een Joodse beveiliger van de synagoge.

Het CJO roept de overheid 'met klem' op de bewaking van Joodse doelen te verscherpen en te verzwaren. De organisatie 'spreekt zijn afgrijzen uit' over de aanslagen van dit weekeinde in de Deense hoofdstad en uit medeleven met slachtoffers en nabestaanden. 'Helaas past de aanslag in Kopenhagen in de trend waarin Joodse instellingen keer op keer het slachtoffer zijn van dodelijk geweld.'

Lees ook: Joodse school Cheider dicht na terreurdreiging

Na de aanslagen in Parijs en een grote anti-terreuractie in België, ging de Joodse school in Buitenveldert één dag dicht vanwege de terreurdreiging. Eind januari maakte burgemeester Van der Laan bekend dat Joodse instellingen tot aan de zomervakantie extra beveiligd worden. Volgens het CJO moet die beveiliging dus nog verder opgeschaald worden.

Lees ook: Joodse scholen en instellingen zeker tot zomervakantie bewaakt