Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stukje Shell-toren wordt duurzaam hotel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 juni 2015, 11.08 uur

Bij de bouw van een duurzaam hotel in het Amstelkwartier wordt 5.000 ton gerecycled beton ingezet. Het beton is afkomstig van de gevelelementen van de Shell-toren aan het IJ.

Tijdens de transformatie is al het prefab beton van de buitenzijde verwijderd. Het vermalen en leveren van de grondstof gebeurt allemaal binnen Amsterdam, wat aanzienlijk in transport scheelt. De rest van het duurzame hotel wordt ook, waar mogelijk, gebouwd met materialen uit de regio Amsterdam. Zo blijft de milieu-impact beperkt.

Het recyclen van beton is niet nieuw in de bouw, maar de manier waarop dat nu wordt gedaan is dat wel. 'Omdat de sloop en nieuwbouw van beide projecten bijna gelijktijdig startten, was er een unieke kans materiaal efficiënt te hergebruiken', vertelt Dirk van Zoest, die als hoofdinkoper betrokken is bij het project. 'Dit project laat zien hoe je milieutechnisch en financieel verantwoord kunt omgaan met grondstoffen. Naast de milieuwinst, levert deze oplossing een aantrekkelijke betonprijs op.'