Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Ouders basisscholen Noord doodsbang om verkeerssituatie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 maart 2015, 21.03 uur

Basisscholen de IJsbreker en Overhoeks in Noord kampen met een levensgevaarlijke verkeerssituatie vlak voor hun deuren. Kinderen veilig naar school brengen is iedere dag weer een uitdaging voor de ouders.

Op de weg die voor de school langs loopt scheuren de vrachtwagens, bussen en personenauto's namelijk op hoge snelheid voorbij. 'Verschrikkelijk, het is echt heel onveilig voor de kindjes. Je kunt niet eens normaal lopen, want iedereen rijdt als gekken hier', zo zegt een moeder die haar dochtertje op school afzet. 'Ja eng, ik durf mijn kind ook niet alleen naar school te laten fietsen', zo beaamt een andere moeder.

De problemen ontstonden toen de twee scholen tijdelijk gevestigd werden op een industrieterrein. Volgens de ouders en de school is het gebied helemaal niet geschikt voor een basisschool. Directrice Leonie den Hartog erkent de problemen en weet precies waar de oplossing vandaan moet komen. 'Een dertig kilometer zone, aan die kant bij de Distelweg, in ieder geval rondom de school en drempels. Alles om het te vertragen voor vrachtwagens en gewone auto's om zo hard te rijden. Het is gewoon gevaarlijk nu.'

In een schriftelijke reactie laat de verantwoordelijk portefeuillehouder van stadsdeel Noord, Saskia Groenewoud, weten dat de verkeersveiligheid rondom scholen op de agenda staat. Maar opvallend is dat ze ook vindt dat de verkeersveiligheid afhankelijk is van het haal- en brenggedrag van de ouders. Op 8 april spreken de scholen en Groenewoud elkaar.