Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maagdenhuisbezetters aan burgemeester: 'Maak uw bewering over activisten hard'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 maart 2015, 13.51 uur

De uitspraken van burgemeester Van der Laan over de Maagdehuisbezetters hebben geleid tot een nieuwe open brief van de demonstranten.

Van der Laan liet vrijdag in Het gesprek met de burgemeester op AT5 weten bezorgd over het Maagdenhuis te zijn. Hij zei dat er 'momenten zijn dat er meer activisten in het Maagdenhuis zitten dan studenten' en over de demonstratie: 'Ik zeg studenten, maar het waren natuurlijk geen studenten'. 

De bezetters hebben 'met enige verbazing kennis genomen' van het televisieoptreden. 'Bent u van mening dat een student stopt student te zijn als hij begint te demonstreren? In dat geval zou het demonstratierecht niet voor studenten gelden. (...) Deze bewering zal u moeten hardmaken of verwerpen.'

De bezetters: 'Het draaiende houden van dit Maagdenhuis gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar we zijn trots op de velen studenten en docenten die zonder studiepunten of ander soort beloningen full time werk verrichten en de honderden sympathisanten zonder wie dit Maagdenhuis niet mogelijk zou zijn.'

Conflict
Dat het niet altijd zonder slag of stoot gaat, bleek afgelopen donderdag. Een cameraploeg van Powned mocht er niet filmen omdat 'de gedragsregels waren geschonden'. De geheugenkaart van de camera werd door enkele demonstranten afgepakt. 'Afgezien van een conflict met Powned zijn er de afgelopen drie weken geen opstootjes geweest', zeggen de bezetters hierover.

Bekijk hieronder Het gesprek met de burgemeester terug.

abc5media_video_0

Martin Damen