Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Brug over IJ nagebouwd ter nagedachtenis oorlogstijd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 16.19 uur

Amsterdammers kunnen op Bevrijdingsdag eenmalig over het IJ wandelen. Zeventig jaar geleden werd er tijdens de Tweede Wereldoorlog een brug van ponten over het IJ aangelegd, zodat Amsterdammers met hun laatste bezittingen eten konden kopen buiten de stad. Die brug wordt op 5 mei nagebouwd.

Dit keer wordt de brug van pontons, drijvende platformen, gemaakt. De brug wordt nagebouwd ter nagedachtenis aan de oorlogstijd en ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding. Het is een initiatief van het Amsterdamse 4 en 5 mei comité.

De brug wordt van 14.00 tot 16.00 uur opengesteld voor het publiek. Mensen die als kind over de toenmalige brug hebben gelopen mogen er op 5 mei als eerste overheen. Burgemeester Eberhard van der Laan zal daar ook bij aanwezig zijn. Geïnteresseerden in de overtocht kunnen zich vanaf dinsdag 7 april 09.00 uur opgeven via de website van het comité. Reserveren is volgens het comité noodzakelijk.

Hongerwinter
Tijdens de hongerwinter waren het centrum en Noord verbonden door een pontenpontonbrug. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste, en tot nu enige, fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord. Stedelingen trokken de stad uit naar omliggende boerderijen om hun laatste waardevolle bezittingen te ruilen voor een zak aardappelen. Vanuit Amsterdam liepen zij, over de pontonbrug, naar Waterland en zelfs naar de polders van West-Friesland. Meerdere mensen overleefden de wrede kou niet.

Bekijk hieronder een video van de oude pontenbrug (bron EYE filmmuseum):

CIIID architectural presentations