Start van hoofdcontent

Stad

nl

Miljoenentekort dreigt voor Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 april 2015, 17.34 uur · Foto: Flickr / Alf Melin

Vijftien miljoen euro. Dat komt de gemeente Amsterdam volgens wethouder Financiën Udo Kock in 2020 tekort. Tijd voor actie, vindt hij dus.

Dit schrijft Het Parool vandaag. Volgens Kock die een kosten-batenanalyse heeft laten uitvoeren, wordt het tekort veroorzaakt door de gevolgen van de decentralisaties. Dit blijkt namelijk veel duurder uit te pakken dan dat de gemeente had gedacht. Volgens Kock is het nu belangrijk dat er 'aanvullende keuzes' worden gemaakt om de decentralisatie betaalbaar te houden. Ook zou er een stuk efficiënter gewerkt moeten worden. Dat kan volgens Kock een hoop geld besparen.

70 miljoen
Gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet, de AWBZ en de Participatiewet. Voorheen was dit de taak van de rijksoverheid. In het coalitieakkoord is vastgelegd dat Amsterdam 70 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor de decentralisatie. Ook is er een noodfonds beschikbaar van 62 miljoen euro om onverwachtse tegenvallers op te vangen. Echter is dit fonds geen oplossing voor tekorten.