Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Ministerie schort samenwerking stichting veroordeelde drugshandelaar op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 april 2015, 23.13 uur

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft per direct de samenwerking met de SHIP Foundation opgezegd, nadat bekend werd dat de drijvende kracht achter de stichting, Hannah A., voor drugshandel veroordeeld is.

Die veroordeling vond afgelopen maart plaats in België. A. werd toen schuldig bevonden aan drugshandel en afpersing met geweld. Volgens het ministerie moet er eerst meer duidelijkheid komen rondom de stichting, die de terugkeer van illegalen naar Noord- en West-Afrika en het Midden-Oosten begeleidt. De opschorting van de samenwerking betekent volgens het ministerie dat er per direct gestopt wordt met het doorverwijzen van vreemdelingen naar de stichting.

Lees ook: Vrouw die illegalen hielp met terugkeer smokkelde drugs

A. liet via Marokko postpakketten met harddrugs naar België vervoeren. Maar bij een van die leveringen ging het mis. 'Die is bij een verkeerde bestemming terecht gekomen en toen is zij met twee andere mensen die mensen gaan bedreigen, zodat ze dat postpakket zouden afgeven', zegt journalist Joris van der Aa van de Gazet van Antwerpen. 

Verbazing over veroordeling
De Belgische krant volgde de zaak en de veroordeling. De stad Antwerpen werkte ook met de SHIP Foundation samen, maar heeft die samenwerking inmiddels verbroken. Volgens Van der Aa was de verbazing over de veroordeling van Hannah A. groot:  'Zij was de drijvende kracht achter SHIP Foundation, dus ik denk dat het voor velen toch als een verrassing is gekomen dat uitgerekend zij bij dit soort criminele praktijken betrokken is'.

SHIP Foundation was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.