Aissati leidt Ajax voorbij NAC

22 maart 2009, 17.49 uur · Aangepast 25 maart 2009, 11.19 uur

Ajax beleefde zondagmiddag slechts een half uurtje problemen met NAC. Daarna nam uitblinker Ismaïl Aissati zijn ploeg bij de hand en boekten de Amsterdammers in Breda een eenvoudige zege: 0-3.

Champions League
Ajax gaf niet alleen een goed vervolg aan het sterke optreden van afgelopen woensdag tegen Olympique Marseille. De formatie bleef ook in de race om de tweede positie, die aan het einde van het seizoen een ticket voor de voorronde van de Champions League oplevert. Het verschil met FC Twente is nog altijd drie punten.

Ongekend fel
Ajax merkte in Breda weer eens dat veel ploegen iets extra's geven als de Amsterdamse club op bezoek komt. NAC begon in het eigen uitverkochte stadion ongekend fel en ging bij scheidsrechter Pieter Vink op zoek naar de grens van het toelaatbare. Vooral Tyrone Loran en Anthony Lurling kwamen goed weg dat de arbiter al niet heel snel naar zijn borstzak greep.

Vermeer
De Bredase ploeg kreeg tijdens het openingsoffensief twee redelijke kansen op de eerste treffer. Kenneth Vermeer reageerde in de zevende minuut attent op een kopbal van Kees Kwakman. Patrick Zwaanswijk raakte in de twintigste minuut zelfs de paal. Het was vooral te danken aan Ismaïl Aissati dat Ajax halverwege de eerste helft wel het initiatief in de wedstrijd kreeg.

Aissati
De Marokkaan, woensdag ook al sterk tegen Olympique Marseille, onderstreepte hoe belangrijk het is dat Ajax sinds het vertrek van Kenneth Perez vorig jaar zomer weer met een echte spelmaker voetbalt. Aissati leed nauwelijks balverlies en zorgde niet alleen voor veel rust in het Amsterdamse aanvalspel. Hij vond ook voortdurend de vrije man en had bovendien een goed oog voor de vrije ruimte.

Vermaelen
Ajax kwam in de 35e minuut op voorsprong nadat Luis Suarez en Miralem Sulejmani al goede kansen op de openingstreffer hadden gemist. Eyong Enoh vond het hoofd van aanvoerder Thomas Vermaelen, die zijn vierde competitietreffer raak kopte: 0-1.

Missende centrumspits
Ajax bleef domineren maar kon het duel niet snel beslissen. Dat kwam vooral omdat de Amsterdammers na het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar naar Real Madrid vaak zonder echte centrumspits acteren. Miralem Sulejmani stond opnieuw in de punt van de aanval. Dario Cvitanich, die de laatste maanden ook nog niet echt heeft kunnen overtuigen, zat weer op de bank.

Suarez
Uitblinker Aissati stond in de 64e minuut aan de basis van de tweede Amsterdamse treffer. Hij kreeg de bal op eigen helft en dribbelde richting het vijandelijke strafschopgebied. De meegelopen Gregeory van der Wiel hoefde de bal alleen maar in de vrije hoek te schieten: 0-2. Suarez bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 0-3.