Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Spanningen onder tuiniers door mogelijk faillissement Bond van Volkstuinders'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juni 2015, 12.51 uur

Ruim 600 tuinders met een volkstuin op één van de 29 Amsterdamse complexen, zijn mogelijk al geïnvesteerde hun geld kwijt.

De overkoepelende Bond van Volkstuinders, waartoe alle volkstuincomplexen onder vallen dreigt failliet te gaan, schrijft De Telegraaf. De bond zou een belastingaanslag van miljoenen euro's wachten en dat geld is er niet. De afgelopen jaren is er door de bond geen aangifte gedaan met de miljoenenclaim en boetes als gevolg.

Bij een faillissement zijn alle leden hun geïnvesteerde geld kwijt, de prijzen van bijvoorbeeld een huisje lopen uiteen van 3.000 tot soms wel 15.000 euro. De krant meldt verder ook leden van volkstuin Kweeklust in Noord elkaar inmiddels in de haren zijn gevlogen. Er is sprake van doodsbedreigingen en ook zouden er huisjes in brand zijn gestoken.

'Bestuur opgestapt'
Een bewoner van het complex laat in een reactie aan AT5 weten dat het bestuur van Kweeklust vrijdagavond is opgestapt. 'De bewoners waren het niet eens met de boekhouding, die was niet transparant genoeg. Er zijn uitgaven gedaan waar de bewoners niet van op de hoogte waren gesteld'.

Volgens de bewoner is het uitgesloten dat het bestuur geld in eigen zak heeft gestoken. 'We maken ons wel zorgen om de mogelijke claim van de Belastingdienst'.