Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stelletje stapt te laat in trein: 460 euro boete

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 juni 2015, 14.22 uur

Een dagje shoppen in Zaandam is een dure grap geworden voor een Amsterdams stelletje. Op de weg terug naar de stad springen ze na het laatste fluitsignaal in een intercity trein. Kosten? 460 euro boete voor het 'verhinderen van het Openbaar Vervoer'.

Een paar minuten voor vertrek van de trein komt het duo aan op station Zaandam. Ze zien de intercity al klaar staan op spoor vier en besluiten een sprintje te trekken. Vlak voor het sluiten van de deuren springt het stel de trein in. Op adem komend ziet Sue-Yin dat het papieren tasje dat haar vriend bij zich draagt, tussen de deur klem zit.

'Het ging om een heel klein hoekje, de deuren waren gewoon gesloten', laat ze aan AT5 weten. Als ze zich omdraait, ziet ze dat twee conductrices, die inmiddels zijn toegesneld, de machinist per portofoon oproepen om de deur van de trein opnieuw te openen. Volgens Sue-Yin was dat nergens voor nodig. 

'Jullie zijn te laat ingestapt en hebben het Openbaar Vervoer verhinderd', krijgt het duo te horen, waarna ze beiden een boete van 230 euro opgelegd krijgen. Sue-Yin is woedend, omdat de deur volgens haar helemaal dus niet geopend hoefde te worden, omdat er maar een klein stukje papier tussen zat. Ook begrijpt ze niet waarom er twee boetes opgelegd werden.  

'Erg gevaarlijk'
Volgens een woordvoerder van de NS, die niet op dit specifieke geval kan reageren, kan een dergelijke boete opgelegd worden bij ernstige verhindering van het treinverkeer: 'Het is heel gevaarlijk om na het fluitje in te stappen en bovendien is het verboden. In het verleden zijn daar ernstige ongelukken mee gebeurd'. 

Ook kan het opnieuw openen van de deuren zorgen voor vertraging. 'Het gaat dan in Zaandam maar om een minuutje, maar verderop in het traject kan zo'n trein dan voor een rood sein komen te staan. Ik denk niet dat passagiers daar blij mee zijn', laat de woordvoerder weten. 

Voor Sue-Yin is dat niet genoeg verklaring voor deze -in haar ogen- onredelijk boete. Ze is van plan om morgen een bezwaarschrift in te dienen tegen de bekeuring, die, zo geeft de zegsman van de NS aan, ook intern nog getoetst zal worden.