Start van hoofdcontent

Stad

nl

1 Mei-demonstrant die vastzat in Istanboel weer vrij

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 juni 2015, 18.18 uur · Foto: Facebook / Aylin Sayar

Amsterdammer Anil Sayar, die op 1 mei werd opgepakt toen hij aan het demonstreren was op het Taksimplein in Istanboel, wordt vandaag vrijgelaten. Dat bevestigt zijn zus aan AT5.

Eind april vertrok Anil met een groep vrienden naar Turkije voor vakantie. De Dag van de Arbeid wordt daar groots gevierd en Anil wilde aan de festiviteiten deelnemen. In Istanboel is het Taksimplein, bekend van de protesten tegen de Turkse premier Erdoğan uit 2013, jaarlijks het decor van feesten en demonstraties in het kader van de Dag van de Arbeid.

Dit jaar was echter verboden op het plein een 1 Mei-manifestiatie te organiseren. Enkele honderden negeerden dat verbod, waarop de Turkse politie het plein hermetisch afsloot om het protest neer te slaan. Daarbij werden waterkanonnen, rubberen kogels en traangas gebruikt. Zo'n twintig demonstranten raakten gewond en meer dan 200 mensen werden opgepakt. Zo ook dus de Amsterdamse Anil. 

De familie is opgelucht. 'We hadden al wel goede hoop dat hij vandaag vrij zou komen, omdat er niets in zijn dossier stond, ' zegt zus Aylin. 'Hij wordt nu opgehaald door mijn neef en dan gaan we een ticket voor hem boeken naar Amsterdam.'