Start van hoofdcontent

Stad

nl

Douaneactie Schiphol verplaatst naar 6 juli

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 juni 2015, 15.39 uur

De geplande actie van het douanepersoneel op Schiphol is verplaatst naar volgende week. Passagiers die op 6 juli tussen 7.00 en 11.00 uur landen, moeten gegarandeerd hun koffer openen voor een controle. Dat maakten vakbonden CNV en FNV maandag bekend.

Eigenlijk stond de actie gepland voor dinsdagochtend. Rijksambtenaren voeren sinds mei actie, omdat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) volgens de bonden niet wil luisteren naar de oproep voor een nieuwe cao. Maandagochtend hield de douane in de Rotterdamse haven een soortgelijke actie. Daar werden alle vrachtwagens gecontroleerd. Dat zorgde voor lange wachtrijen.

Volgens Patrick Fey, bestuurder van CNV Overheid, is het onvermijdelijk dat burgers de dupe zijn van de actie. 'Het is natuurlijk niet de bedoeling, maar de actie omdraaien en alles opengooien is ook geen optie. De veiligheid staat altijd voorop. We hopen dat we hiermee de druk op de minister kunnen opvoeren.'

Serieuze loonsverhoging
Blok riep de vakbonden eerder op om rond te tafel te gaan, maar kreeg nul op het rekest. Volgens Marco Ouwehand, bestuurder van FNV Overheid, was het aanbod van de minister 'niets meer dan een belediging' en kwam Blok met verslechteringsvoorstellen en 0,5 procent loonsverhoging. 'We willen graag weer aan tafel, maar pas als de minister wil praten over een serieuze loonsverhoging', aldus de bestuurder.

Woensdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over de cao-onderhandelingen voor rijksambtenaren. Wanneer Blok in dat debat over de brug komt, gaat de actie op Schiphol niet door. 'Als ook de actie op 6 juli niet het gewenste effect heeft, gaan we gewoon door. We bekijken stap voor stap wat we doe', aldus Fey.

Blok betreurt het dat bonden acties houden die voor overlast en hinder kunnen zorgen, liet een woordvoerder maandag weten. De minister benadrukte andermaal dat juist de bonden heel snel de onderhandelingstafel hebben verlaten. Desondanks hoopt hij erop dat ze snel terugkeren. 'Hij is bereid daartoe op elk moment zijn agenda leeg te vege', aldus de woordvoerder.