Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Iets meer Amsterdammers leven in armoede

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 december 2015, 16.27 uur · Foto: Flickr / Alf Melin

Van alle vijf Amsterdammers leeft er één in Armoede. Dat blijkt uit de jaarlijkse Armoedemonitor van de gemeente Amsterdam

In totaal leeft 23.7% van alle Amsterdammers, 96.246 huishoudens, in armoede. Een stijging van 1.3% ten opzichte van 2013.  

Amsterdam staat niet alleen in deze ontwikkeling. In alle vier de grote steden steeg het aantal arme inwoners, hoewel die stijging in Amsterdam ten opzichte van de andere grote steden het laagst was. Amsterdam ligt wel ver boven het landelijk gemiddelde van 15.3%. 

Het gros van arme huishoudens (82%) wordt gevormd door alleenstaanden. Van de minimahuishoudens heeft een derde een bijstandsuitkering, is een derde aan het werk en heeft een derde een andere uitkering of pensioen. Van het totaal aantal huishoudens met een minimuminkomen woont 30% in Zuidoost, 26% in Noord en 25% in West.

Aanpak armoede
De komende jaren stelt het college 80 miljoen euro extra ter beschikking om armoede te bestrijden. Ook moeten armoedevoorzieningen vereenvoudigd worden, omdat een deel van de arme Amsterdammers maar moeilijk zijn weg weet te vinden in het woud van verschillende regelingen.